Kuchnia indyjska i tajska – takie same, a jednak inne
Różnorodność smaków i aromatów - to główna cecha wyróżniająca kuchnię orientalną spośród innych sztuk kulinarnych na całym świecie. Bliskie położenie geograficzne sprawia, że kuchnia indyjska i tajska są do siebie bardzo zbliżone. Jednocześnie jednak osoby regularnie odwiedzające oba typy restauracji z łatwością wychwycą różnice w smaku i sposobie przygotowywania potraw przez pracujących tam mistrzów kuchni. Nic dziwnego. Każda z tych sztuk kulinarnych bowiem jest jedyna i niepowtarzalna w swoim rodzaju.
Czym charakteryzują się kuchnia indyjska i tajska?
Kuchnia indyjska czerpie inspiracje zarówno z tradycyjnych hinduskich dań, jak i ze sztuki kulinarnej kultywowanej przez mniejszościowe grupy etniczne zamieszkujące różne regiony Indii. W efekcie stanowi ona swego rodzaju mieszankę rozmaitych technik przygotowywania posiłków oraz typów zastosowanych przypraw. Trzeba mieć świadomość, że kuchnia indyjska nie jest jednorodna, a w jej obrębie można wyróżnić cztery inne kuchnie podzielone zgodnie ze stronami świata:
południowa - bazująca na potrawach z ryżu i innych wegetariańskich daniach; stosuje się tutaj bardzo dużo przypraw, dla złagodzenia których na zakończenie posiłku podaje się potrawę z jogurtem;
północna – najczęściej spożywa się tutaj potrawy z mięsa drobiowego, koziego oraz z baraniny; jej popisowym daniem jest curry;
wschodnia – preferująca potrawy rybne, a także dania z soczewicy i ryżu; dla klientów restauracji przygotowuje się smażone placki, a także słodkie dania z białego sera;
zachodnia – czerpiąca inspirację z kuchni bombajskiej oraz wyspy Goa.
Kuchnia tajska stanowi natomiast wypadkową smaków typowych dla restauracji chińskich i indyjskich. O jej oryginalności przesądza przede wszystkim odmienność stosowanych przypraw, np. trawy cytrynowej, imbiru czy mleka kokosowego.
Kuchnia tajska i indyjska – różnice
Kuchnia indyjska różni się od tajskiej przede wszystkim ostrością serwowanych dań oraz wykorzystywaniem innych rodzajów przypraw. W restauracjach indyjskich stosuje się głównie kardamon, kolendrę oraz kozieradki. Z kolei na tajskich stołach królują dania przyprawione liśćmi papedy albo bazylią tajską.